Preverite, ali ste upravičeni do odškodnine

 

Postopek zahtevka za odškodnino po prometni nesreči v Sloveniji je precej podoben postopku, ki ga uporabljajo drugod po svetu. Najprej morate preveriti, če ste upravičeni do odškodnine. (Tukaj lahko preverite svoje pravice!). Če imate težave pri ugotavljanju, ali ste upravičeni do odškodnine ali ne, se lahko obrnete na odvetnika in se tako izognete morebitnim napakam.

Nato se morate obrnit na policijo in predložiti vse potrebne informacije. To lahko storite neposredno ali pa lahko pokličete na tel. številko policijske postaje in pojasnite nesrečo ter navedete kontaktne podatke ostalih strank v nesreči (ta korak ni obvezen). Če so ugotovili, da je bila nesreča posledica vašega nepravilnega ravnanja, potem je morda treba plačati škodo druge stranke.

Po tem je treba zbrati celotno dokumentacijo o prometni nesreči (fotografije razbitin itd.), da bi lahko pridobili dovolj informacij za zahtevek za odškodnino. Nato sledi vloga za odškodnine na Zavarovalnici Slovenije - to je institucija, ki skrbi za izplačilo odškodnin glede na določene pogoje in okoliščine dogodka. Vlogo je treba popolnoma izpolniti in jo oddati skupaj s priloženo dokumentacijo!

Končno morate biti potrpežljivi; proces bo trajal dlje časa. Odgovor bo prišel v roku 30-90 dni po prejetju vloge - čas pa se lahko razlikuje glede na resnost nesreče ter možnih dodatnih primerov in dejstev! Pozitiven odgovor bo prinesel denarno kompenzacijo ali druge ustrezne ugodnosti glede na okoliščine vašega primerov!

 

Pripravite zahtevek za odškodnino iz prometne nesreče

 

Postopek odškodninskega zahtevka iz prometne nesreče v Sloveniji ni preprost. Prvi korak je, da se ugotovi škoda, ki jo je povzročila nesreča. Nato je treba pripraviti zahtevek za odškodnino z vsemi podatki o nesreči in osebah, ki so bile vpletene. Pri tem moramo navesti tudi okoliščine in posledice nesreče ter pojasniti, kako smo utrpeli škodo. V prilogi moramo priložiti tudi dokazila (na primer račune), s katerimi potrdimo tožbo.

Nato moramo ugotoviti, na katerega organa bomo naslovili zahtevek - lahko gre za Zavarovalno Policijo ali pa sodni postopek proti drugim stranem, ki je bila vpletena v nesrečo. Če smo dosegli sporazum o odškodnini s prodajalcem oziroma druge stranke, se lahko obrne na Okrajno sodišče ali Višje sodišče! Na teh dveh organih se bo razsojalo glede denarne odškodnine in postopek traja nekaj mesecev.

Na samem koncu pa spremljamo poravnavo plačila. Tukaj lahko uporabimo storitve notranje banke ali pa si pridobimo finančni instrument pooblastila-tolikoletnega pooblastila (TTP). S tem bomo prepričali banko, da plaćalo denarno odškovino direktno na naš raćun. Takrat bomo lahko prejeli popolno odgovornost in rešitev problema!

 

Predložite pritožbo na nastalo škodo

 

Pritožba na nastalo škodo zaradi prometne nesreče je lahko prizadevan proces. (Vendar) sem se odločil, da pritožbo podam in poiščem pravico.
V Sloveniji postopek odškodninskega zahtevka za prometno nesrečo temelji na Zakonu o obveznem zavarovanju vozil oziroma Zakonu o pravilih cestnega prometa. Prvi korak je vloga na Zavarovalnici Triglav, ki je odgovorna za plačilo odškodnine. Vloge so dostopne preko spleta ali pa jih lahko dobite pri pooblaščencih Zavarovalnice Triglav.
Po predložitvi vloge moramo sestaviti dokazni material, ki potrjuje nastalo škodo ter dodatno priložiti tudi fotografije in druge vidne dokaze. Poleg tega je potrebna tudi medicinska dokumentacija ali strokovna mnenja poškodovancev glede primera. Če imate morebiten spor z Zavarovalnico Triglav, lahko pokličete Svetovalni center za upravljanje škode na tel: 01/729-08-35 in preverite vaše možnosti!
Naslednji korak je obisk sodnega sojenja oziroma dogovoriti ugodno rešitev s stranko nasprotne strani. Čeprav je to lahko stresen proces, moramo biti trdni in iskat svojo pravico! Sodnik bo poskrbel, da bo vsaka stran pošteno slišana ter prejela primeren denarni izplen! Skratka, postopek odškodninskega zahtevka za prometno nesrečo v Sloveniji ni enostaven - a skupaj bomo uspeli doseči pravilen izid!

 

Počakajte na sporočilo o ugotovitvah s strani zavarovalnice iz prometne nesreče

 

V primeru prometne nesreče v Sloveniji je postopek odškodninskega zahtevka precej dolgotrajen. Potrebno je, da se začne z obiskom policijske postaje in predložitvijo dokumentov ter izjav o dogodku. Nato bo policija opravila preverjanje udeležencev v nesreči, kjer bodo ugotovili krivca in naložili morebitne sankcije. Po tem bo treba pozvati zavarovalnico, ki bo pregledala podatke in sporočila svoje rezultate. Vmes čakanja na sporočilo o ugotovitvah s strani zavarovalnice lahko škodljivcu pomaga tudi avtocenter oziroma strokovno telo, ki ga lahko poiščemo na internetu. (!) To telo bo pridobilo podatke od policije in jih uporabilo za napovedovanje odškodnine.

Ko pridejo rezultati od zavarovalnice, bodo podani vsi potrebni podatki glede plačila odškodnine. Vsako leto je ta postopek bolj sofisticiran in skrbno pregledan, da bi se izognli goljufivim praksam ali napakam pri preverjanju dejstev o prometni nesreči. Poleg tega bodo vsaki stranki nudili tudi storitev mediatorja na sodišču, če se ne strinjajo s posrednikovo presojo ali pa je bila odločitev nepravična. Zato ne smemo pozabiti, da bomo morda morali obiskati sodišče ali se mediaciji pridružiti glede na okoliščine prometne nesreče - toda po (pre)dolgem čakanju na sporočilo o ugotovitvah strani zavarovalnice!

 

Če se zavarovalnica ne strinja s pritožbo, lahko vložite tožbo v sodišču

 

Postopek odškodninskega zahtevka za prometno nesrečo v Sloveniji je precej zapleten. Če se zavarovalnica ne strinja s pritožbo, lahko vložite tožbo v sodišču. To je obsežen postopek, saj morate najprej predstaviti dokaze, da ste vi škodo pretrpeli in da je bila povzročena druga oseba. (Včasih) potrebno je tudi poiskati priče.

Po tem se bo sodnik odločil glede na vsa dejstva in okoliščine ter izdal (sklep). Če ste vi upravičeni do odškodnine, bo sodnik določil tudi višino nadomestila. Vendar! obvezna je plaćilo stroškov postopka. Zato morate biti preprièani o tem, kako uveljavljati svojo pravico pred sodišèem!

Konèno pa se lahko pritožite na presojo Višjega sodišèa ali Vrhovnega sodišča Republike Slovenije če menite, da so bili vaši pravici kršeni. Za te postopke pa boste morali plaçati posebne stroške. Skratka, postopek odškodninskega zahtevka ni enostaven in vam bo verjetno vzel veliko energije ter denarja - a bi se ga sploh lotili?

 

Sodišče bo presojalo vašo tožbo in po potrebi postopek odločanja izpeljalo tudi pred sodno poroto

 

Sodišče bo presojalo našo tožbo in postopek odločanja izpeljalo pred sodno poroto. (V primeru prometne nesreče) je določen postopek, s katerim se lahko uveljavlja zahteva po odškodnini. Prvi korak je pravno obvestilo poškodovanega v vezi z dogodkom, saj mora biti dejanje ocenjeno in domnevo o odgovornosti določena. Če se stranki ne uspe dogovoriti glede odškodnine, lahko pravna pomoč poiskaejo pri sodišču ali okrožnemu državnemu tožilcu. Nato se številni koraki nadaljujejo: uradna objava ter pritožba proti sodbi in/ali ustrezna revizija itd...
Vse razprave potekajo pod okriljem slovenskega civilnega zakonika, ki pa vsebuje tudi različne prispevke za obnovitev materialnih stroškov in nematerialnih škod zaradi travmatskega dogodka. Poleg tega so tu še druge relevantne predpise, na primer OZ-1(Odprava posledic nepravilnosti), ki določajo posebna pravila glede pregona funkcijskih stroškov. Na teh podlagah se mora sodišče sklicati pri presoji spora v prometni nesreči! Ugotovitve se lahko spremenijo glede na okoliščine vsake primere in stališča strank. Zato je potrebno tudi izpeljanje sodnega procesa pred sodno poroto, da bi dosegli pravico ter uveljavili ustrezen rezultat!

 

Ob koncu postopka bodo obvezni plačati odškodnino v višini, ki jo je določilo sodišče

 

Postopek odškodninskega zahtevka za prometno nesrečo v Sloveniji je kompleksen in dolgotrajen! Za uspešen postopek morate vložiti številne dokumente in obiskati različne organe. Najprej se obrnite na policijo, da ugotovite vse podrobnosti o nesreči. Nato lahko poiščete pravnega svetovalca, ki bo pripravil odškodninski zahtevek. Po tem ga boste poslali povzročitelju ali njegovemu zavarovalniku in čakali na odgovor. V primeru, ko ne boste dosegli dogovora, se lahko obrnete na sodišče. Tu bodo preučili vaš primer in določili morebitno odškodnino. Na koncu postopka boste morali plačati odškodnino v višini, ki jo je določilo sodišče - to pa lahko traja tudi več mesecev! Na srečo pa obstaja več možnostih za financiranje teh stroškov - denimo sodni verjetni prispevki ali sponzorstva izvensodnih institucij. Zato ni potrebno skrbeti - čeprav so stroški visoki, jih bo mogoče poravnati!

 

Če se dogovor med obema stranema ni uspel doseći pred postopkom, lahko pokličete strokovnjaka za odvetniške storitve in preverite možnosti pridobivanja dodatnih denarnih sredstev

 

Postopek odškodninskega zahtevka se lahko izvede, če je prišlo do prometne nesreče v Sloveniji. Prvi korak je pogajanje med obema stranema in poskus doseganja dogovora. Vendar pa se to ne zgodi vedno! (Sploh, če eden od strank ni voljan pristati na zahtevo.) V tem primeru lahko pokličete strokovnjaka za odvetniške storitve. Oni lahko preverijo možnosti pridobivanja dodatnih denarnih sredstev.

Čeprav je postopek precej kompleksen in dolgotrajen, ga je mogoče razdeliti na štiri glavne faze: upravni postopek, sodni postopek, izvedenski postopek in plačilni postopek. Najprej morate predložiti osnutek upravnega spisa državni organizaciji ali prometnici, ki jo označite kot glavno tožbo. Nato boste morali pred sodnikom osebno podati izjavo in navesti dejanske okoliščine nesreče ter uveljavljati svoje zahteve glede odškodnine. Nato bo treba opraviti izvedenski postopek - to bo potreboval neodvisen strokovnjak za prometno varnost ali drugo ustrezno osebo (da bi preučili dejanja drugih udeležencev). Na koncu bo potrebna tudi plačilna faza - po uspešno končanih pogajanjih bosta obe stranki sklenili sporazum o plačilu in ta bo potrjen s strani sodišča!

Vsi ti postopki so lahko zelo naporni in težki, vendar pa je pravilna pomoč strokovnjakov nujen del celotnega procesa! Zato se obrnite na strokovnjake, da vas bodo usmerili skozi vezana pravila in vašim ciljam ter interesom dali potrebno pozornost!