Preverite, ali je oseba poškodovana

 

Prometne nesreče so pogoste in moramo biti še posebej pozorni. Preverite, ali je oseba poškodovana (ali pa v kritičnem stanju). Če je to tako, nemudoma pokličite reševalce! Pomagajte jim ustvariti varno okolje in odstraniti morebitna nevarna vozila iz ceste. Pazite, da vsi ljudje izberejo primerno zaščitno opremo. V primeru poškodbe se prepričajte, da prizadeta oseba dobi prvo pomoč. (Čeprav to ni obvezno.)

Po tem se posvetujte z zdravnikom ali pa s policijo. Policija bo pregledala dogodek in ugotovila, kdo je bil odgovoren za prometno nesrečo. Ne pozabite si zapisati podatke o vinjenem vozilu ter imena svetovalcem, ki so bili na mestu dogodka! Če ste vi žrtev prometne nesreče,pa seveda nudite pomoč policiji pri razjasnitvi situacije.

Na koncu bodite previdni na cestah; daljšanje prepovedanih hitrosti bo pripomoglo k manjšemu številu prometnih nesreč! Bodimo skupaj previdni in ohranimo mir na cestah!

 

Ustavite svoje vozilo čim prej na varnem mestu, da se prepreči nadaljnja škoda

 

Po nesreči je najpomembneje (najprej), da ustavite svoje vozilo čim prej na varnem mestu. V tem primeru, lahko preprečimo večjo škodo. Poleg tega, se moramo zavedati pomena ohranjanja miru in reda. Ne smemo pozabiti, da lahko situacija hitro postane nevarna! Zato bi morali vedno delovati s previdnostjo in razsodnostjo.

Prav tako je bistveno, da obvestimo policijo o prometni nesreči v Sloveniji. To bo omogočilo ustrezno obravnavo in posledično hitro odpravljanje težav povezanih z nesrečo. Na koncu, je treba opozoriti, da so vsi prisotni dolžni sporočiti policiji vse podatke o dogodku - datum in čas ter označevanje vozil udeleženih v nesreči.

Torej, je potrebno upoštevati navedene predpostavke po prometni nesreči v Sloveniji: Ustavite svoje vozilo čim prej na varnem mestu; Ohranite mir in red; Obvestite policijo; Izpolnite podatke o dogodku! S tem bomo lahko preprečili morebitne dodatne škode in nevarnosti ter tudi olajšali proces reševanja problema!!

 

Preverite, ali so druga vozila udeležena v prometni nesreči in pokličite policijo

 

Prometna nesreča je precej pogosta v Sloveniji. Pogosto ne moremo izogniti (neprijetni) situaciji, kjer se naš avto udeleži prometne nesreče! Zato je zelo pomembno, da vemo, kaj storiti po tem dogodku. Najprej je potrebno preveriti, ali so bila druga vozila udeležena v nesreči in takoj pokličite policijo; to je obvezno. Če ste si to že opravili, morate oceniti škodo na vašem vozilu in avtomobilih drugih udeležencev ter dati svoje ime in naslov ter registrsko številko vozila vsaki osebi, ki je bila vpletena v prometno nesrečo. Nato moramo poskrbeti za zavarovalnico in se prepričati, da imajo vsi potrebne informacije o prometni nesreči. Za končno obdelavo incidenta bomo morali predložiti dokumentacijo glede samega dogodka policiji ali pa jo poslati po mailu. Vendar pa lahko ta postopek traja dolgo in bi moral biti pripravljen na časovne ovire! Prav tako lahko pride do odškodnin ali kazenskih sankcij glede na resnost incidenta - bodite previdni!

 

Ostanite na kraju dogodka do prihoda policije

 

Prometne nesreče so v Sloveniji precej pogosti. (!) Vedno je naša odgovornost, da storimo vse, kar je mogoče, da se izognemo nesrečam in njihovim posledicam. V primeru, da se prometna nesreča žal zgodi, moramo biti previdni in opraviti nekaj določenih korakov. Prvi korak bi moral biti: Ostanite na kraju dogodka do prihoda policije! To je nujno potrebno za ugotavljanje okoliščin prometne nesreče in pridobitev informacij o drugih udeležencih. Ne gremo s kraja dogodka brez poziva policije! Poleg tega bi si morali zapomniti, da se ne smemo strinjati s plačilom denarja ali drugega materialnega blaga drugim udeležencem v prometni nesreči.

Nadalje pa je treba sporočiti podatke osebam, ki so bile pripetljajem vpletene - vsakemu udeležencu povemo lastno ime in naslov ter registrsko številko vozila. Čeprav lahko to traja malo časa bo to številnim ljudem prihranilo veliko denarja in nervov. Pazimo pa tudi na varnost samega sebe - ne ostanejo med ostalimi udeleženci v prometni nesreči! Če smo ranljivi ali ogroženi bodimo previdni in se umaknemo stran od mesta dogodka.

(!) In ne pozabimo: Ostanite tam do prihoda policije! Zbrani podatki bodo bistvenega pomena za razjasnitev okoliščin prometne nesreče. Namesto tega pa podajamo informacije le enemu uradniku policijske postaje tako bomo lahko prepričani, da so bili upoštevani vsi dejavniki! Takoj ko pridejo policisti na kraju dogodka jim predamo svoje potrdilo identitete ter vsako drugo dokumentacijo relevantno za incident. S tem bomo olajšali delovanje policistov tako bo postopek hiter in uspešen ter bomo prepričani, da je resnična situacija raziskana skrbno in popolno!

 

Izpolnite obrazec za poročanje o prometni nesreči in ga predložite policiji

 

(Grammatical errors are marked in italics)
Pozor! Prometna nesreča se je zgodila! (Interjection) Kaj storiti po prometni nesreči v Sloveniji? Prvi korak je, da ugotovite, če je bilo koga poškodovanega. Če so bili ljudje ranjeni, najprej pokličite reševalce. Nato izpolnite obrazec za poročanje o prometni nesreči in ga predložite policiji. Obrazec vsebuje podatke o tem, kdo je bil udeležen v prometni nesreči; spol, starost, naslov vsakega udeleženca itd. Poleg tega morate navesti tudi datum in čas nesreče ter opis dogodka.

Drugi korak je opraviti pregled vozil. Preverite škodo na vozilih in preverite morebitne mehanske okvare motorja ali druge sisteme vozila. V primeru hujših škod lahko po potrebi pokličete strokovnjaka za popravilo avtomobila. Takrat bodo morali vsi prisotni dostaviti podatke o svoji identiteti – rojstno letnico, številko vozniškega dovoljenja ipd., ki jih bodo uporabili za pregled stanja ali odgovornost za prometno nesrečo.(Transition phrase)

Nato si poskusite zapomniti detajle o okolišu in dogodku samem - katera stran ceste ste prevozili? Kateremu delu ceste so se druga vozila gibala? Določene informacije lahko pripomorejo k razjasnitvi situacije med sodnikom ali policijskim uradnikom.(Negation) Ne pozabite tudi opisati svojega stanja - bili ste pod vplivom alkohola ali drog? Na ta način bo mogoče prepričljivo dokazati vašo neodgovornost pri prometni nesreči.

Zadnji korak je obrniti se na policijsko postajo na območju dogodka in predložiti izpolnjen obrazec za poročanje o prometni nesrecer (Contractions). Prav tako morate predložiti tudi potrdilo izboljšave avtomobila oziroma fotografije stanja avtomobila pred in po incidentu. Po tem je treba le š

 

Pokličite avtomobilsko zavarovalnico in jim sporočite podrobnosti o incidentu

 

(Prometna) Nesreča se je zgodila! (Vedno) Na žalost, sem izgubil kontrolo nad avtomobilom in steklenice so razbitin. Pokličite avtomobilsko zavarovalnico in jim sporočite podrobnosti o incidentu. To je bilo v Sloveniji, na cesti med Ljubljano in Novo Gorico. V prometni nesreči je bila udeležena ena oseba - jaz. Na srečo ni bilo ranjenih, vendar pa so poškodovana vozila. Moje vozilo ima več poškodb na pasu in motorju. Prav tako je moj bratranec prejel nekaj manjših poškodb na platišču avtomobila. Na žalost, to ni edina škoda! Na primer: veterani so uničili dva odseka ograje ob cesti in stoji okoli 10 metrov od mesta nesreče. Oh! In okoli mojega avtomobila so se raztresle drobne delce stekla; tudi robnik je bil poškodovan.

Zato bi moral vsakdo, ki se je udeležil prometne nesreče v Sloveniji, poklicati avtomobilsko zavarovalnico in jim sporočiti podrobnosti o incidentu. Z zavarovalnico morate dogovoriti postopke za odpravo posledic nesreče - poglobljen pregled vašega vozila ali morebitna popravila ter pridobivanje potnih dovoljenj itd . Poleg tega bodite previdni pri uporabi dejstev; navedite le resnične informacije glede dogodka!

 

Ne spremenjujte dejstev ali podatkov o prometni nesreči

 

Po prometni nesreči v Sloveniji je pomembno, da se ne spremenjujejo dejstev ali podatkov. Najprej moramo ukrepati za lastno varnost. Če ste videti poškodovanega, potem takoj obvestite reševalce!(!) Nato pa morate poklicati policijo in jim predstaviti dogodek. Ne pozabite omeniti kraja, časa in druge okoliščine. Policija bo ugotovila, ali je treba poslati gasilce ali tožilca na prizorišče.

Nato se lahko srečujejo vsi udeleženci nesreče: vozniki, pešci in drugi uporabniki cestnega omrežja. Povejte svojo stran zgodbe in opazovanja, ki ste jih lahko opravili. Uporabljajte konstruktivne besede in bodite previdni pri napačnih navedbah - morebitni zdravstveni stroški lahko postanejo draga lekcija!

Vsi skupaj bi morali razpravljati o tem, kako bo odgovornost porazdelena med vsemi udeleženimi stranmi. Lahko pa se tudi dogovorimo o nadomestilu brez sodnega postopka (če gre). Bodite pogumni in pojasnite svoje stališče na mirna način ter se držite dejstev in podatkov - te ne smete spremeniti!

 

Poleg prvotnih obrazcev shranite kopije vseh dokumentacije

 

Prometne nesreče se zgodijo pogosto (in na žalost), zato je pomembno, da vemo kaj storiti po njih. Prvi in ​​najpomembnejši korak je obvezno preveriti poškodbe vseh udeleženih, če so potrebni pa tudi poklicati reševalce (zdravstveno oskrbo). Nato morajo vsi udeleženi izpolniti policijski obrazec o dogodku - Poleg prvotnih obrazcev shranite kopije vseh dokumentacije. To je izredno pomembno, saj bo to služilo kot dokaz pri morebitnih primerih odškodnine. Prav tako ne smete ničesar spremeniti ali popravljati na avtomobilu pred odhodom s kraja dogodka! Naj bodo vsa dejanja ostala neprekinjena. Na koncu pa je treba navesti lokacijo in opis okoliščin prometne nesreče ter poskrbeti, da ima vsaka stran fotografije ali videoposnetke prizorišča nesreče.

Vendar pa ta postopek ni edino, kar morate storiti! V Sloveniji velja posebna zakonodaja glede prometnih nesreč, ki jo morate spoštovati. To vključuje obveznost plačila civilnega odgovornostnega zavarovanja in obvezo upoštevanja drugih cestnoprometnih pravil (ki jih lahko preverite na spletni strani policijske uprave). Obenem boste morali razmisliti tudi o tem, da boste morda morali sodelovati v postopku določanja odgovornosti in/ali seveda sklenitvi sporazuma med strankama.

Vse to kaže na eno - po prometni nesreči je potrebno veliko previdnosti in natančnosti! Shranite si kopijo vseh dokumentov ter sledite navodilom slovenske policijske uprave. Ne pozabite: vaša varnost najprej!